فلسفه و اصول حاکم بر بسیج
بسيج از ديدگاه حضرت امام خميني (ره) و مقام معظم رهبري (مد ظله العالي)
الف) بسيج از ديدگاه حضرت امام خميني (ره)
- بسیج، لشکر مخلص خداست، که دفتر تشیکل آن راهمۀ مجاهدین از اولین تا آخرین امضا نموده اند.
- اگر مسئولین نظام اسلامی از شما (بسیجیان)غافل شوند، به آتش دوزخ الهی خواهند سوخت.
- تشکیل بسیج در نظام جمهوری اسلامی ایران یقیناٌ از برکات والطاف جلیه خداوند تعالی بود که بر ملت عزیزوانقلاب اسلامی ایران ارزانی شد.
ب) بسيج از ديدگاه حضرت امام خامنه اي (مد ظله العالي)
- آحاد ملت ايران اسلامي در ميداناند. البته انگيزهها همه جا يكسان نيست؛ نشاطها و ارادهها يك جور نيست؛ همه يك جور حاضر نيستند در راه هدفهاي عالي كشورشان و ملتشان سرمايهگذاري كنند و اقدام كنند؛ يكي حاضر است جان بدهد، يكي حاضر است مالش را بدهد، يك حاضر است مقداري وقتش را بدهد؛ يكي حاضر است چند كلمه حرف زدنش را بدهد؛ يكي حاضر است تماشاچي باشد و تحسين كند؛ همه يك جور نيستند. در ميان آحاد عظيم ملت شصت و پنج ميليوني ما، آن كساني كه اگر جان لازم باشد، ميدهند. اگر مال لازم باشد ميدهند. اگر حضور به تن و جسمشان لازم باشد، آن را حاضر ميكنند. اگر بحث سازندگي باشد، پا وسط ميدان ميگذارند. اگر بحث دفاع باشد در وسط ميدان ميآيند. اگر لازم باشد براي هدفهاي كشور، خود را از لحاظ علمي آماده كنند، اين كار را ميكنند. هرچه هدفهاي والا از آنها بخواهند، حاضرند آن را تقديم بكنند، آن جمعي كه اين خصوصيت را دارند، اسمشان بسيج است.
- بسيجي آن كسي است كه در ميدان عمل وارد ميشود، تن به حادثه و موج ميدهد، سرما و گرما را تحمل ميكند و از لذتهاي شيرين زير دندان هر انسان چه برسد به جوان براحتي چشم ميپوشد.
- بسيج، يعني حضور ناشي از ايمان و اخلاص و انگيزهي ديني و ايمان صادقانه در هر ميداني كه انسان احساس ميكند كارايي و توانايي حضور در آن ميدان را داراست. از اول انقلاب تا امروز، هر جا كه اين حالت و انگيزه و اقدام مشاهده شده، خيرات و بركات آن بينهايت بوده است. فرق نميكند؛ در هر ميداني ممكن است اين حالت پيش بيايد، كه نمونهي بارز آن، ميدان جنگ بود. هر كس كه احساس كرد ميتواند در آن ميدان نقش ايفا كند، نه نگاه كرد سنش چقدر است؛ نه نگاه كرد شأن اجتماعياش چه اندازه است؛ نه نگاه كرد سود مادي او چيست و با اين حضور و اقدام، آيندهي او چگونه رقم خواهد خورد؛ با همان انگيزهي صادقانه و معنوي و انقلابي، در آن ميدان حضور پيدا كرد؛ اين شد بسيج و شد تعيين كننده.
- بسيج، يعني همهي توان و نيرويي كه انسان ميتواند در اين ميدان در طبق اخلاص بگذارد و تقديم كند، يعني اقدام، آن هم اقدام مؤمنانه و خالصانه و با انگيزه. اگر آن ميدان، ميدان جنگ بود، بسيج يك مجموعهي نظامي ميشود و از نظاميها بهتر هم ميجنگد.
اگر آن ميدان، ميدان علم بود، بسيج علمي ميشود. مجموعهي بسيج اساتيد، يعني مجموعهاي كه ميخواهند كار بايستهي دانشگاه يك ملت سربلند و مؤمن و مستقل را به او تقديم كنند. البته اين فقط در صورتي امكانپذير است كه دل از ايمان به خدا لبريز باشد. يعني اين انگيزه فقط ميتواند از اين سرچشمه، بدرستي و در راه صحيح تغذيه شود و حركت كند. توصيهي من اين است كه هر چه ممكن است، اين مجموعه اساتيد بسيجي را باهمين نام توسعه دهيد. برادران و خواهران و اساتيد مؤمن را كه امروز بحمدا... در دانشگاههاي ما زيادند در اين مجموعه بدانيد و بشناسيد و وارد كنيد. مجموعهي دستگاههاي دولتي هم بايد براي تلاش و تحرك بيشتر اينها ميدان را باز كنند.
* بسيج، يعني حضور در ميدانهايي كه نظام اسلامي، وظيفهي انساني و الهي و نيازهاي كشور، حضور او را در آن ميدانها لازم ميداند و او را به آنها فرا ميخواند. بسيجي، هر يك از آحاد ملت است كه در هر جايي كه به حضور او نياز هست، آماده باشد
اصول اساسی بسیج :
1- اصل مکتبی بودن و ولایتمداری
* اعتقادبه اسلام ناب محمدی (معرفت)
* ایمان،تقوی واخلاص(التزام)
* بصیرت، ژرف اندیشی وجامعه نگری(بصیرت)
* پیوندباولایت وتبعیت ازرهبری(ولایت)
* برائت ازدشمن (تبری)
2- اصل مردمی بودن و فراگیری
* همه وفاداران انقلاب اسلامی
* همه اقشار،همه سلایق،همه اقوام،همه جغرافیا،همه پایبندان به ولایت،وبرائت
* بهره گیری از همه ظرفیت های مردمی برای اداره بسیج
* جذب حداکثری
3- اصل هدفمندی
* تطبیق همه چیز درجهت چشم انداز وتحقق هدف راهبردی
*یکپارچگی همه اجزاء درمسیرهدف
4- اصل همه جانبه بودن
* حضور درهمه عرصه های موردنیاز
* بسیج امتدادمردمی درطول همه نهادها ودستگاههابرای کمک هماهنگ شده درجهت پیشبرد اهداف آنان است.
5- اصل جهاد وانقلابی گری مستمر
* دشمن ستیزی وسازش ناپذیری
* تحول خواهی وتکامل مستمر
6- اصل سازمان یافتگی
* هماهنگی ویکپارچگی
* هم افزایی وتعامل مستمرهمه اجزاء
* ارتباط مستحکم ومستمر
* سازماندهی تخصصی و اولویت بهره برداری تخصصی
* کارجمعی وهم افزایی
* اخوت وذوب شدن دریکدیگر
* لایه بندی وسلسله مراتب بسیجی
7- اصل انعطاف
* حداکثر استفاده ازفرصت
* تطبیق بامحیط،شرایط و امکانات
* حفظ قاطع همه ارزشها واصالت های مکتبی درهسته های اصلی پایگاهها بعنوان قله بسیج وپذیرش اولیه ضعف ها ونقایص دامنه سازمان درعین تلاش برای ارتقاء کارکنان
* سیاست گذاری،خط مشی دهی وراهبرد واحدومتمرکز،برنامه ریزی متنوع اجرای غیرمتمرکز
8- اصل اخلاص
* داوطلبی
* خدمتگزاری بی اجر و بی منت
* گمنامی وبی توجهی به نام ونشان
* فداکاری
9- اصل مسئولیت همگانی
* احساس مسئولیت همه افراد درمورد همه کارها
* مشاوره واستفاده ازنظرات همه آحاد بسیج
* هماهنگی همکاری همه اجزاء با یکدیگر
* بهره گیری ازهمه ایده ها ومشارکت همگانی در اداره سازمان پهناور
10- اصل پیشتازی
* الگو واسوه بودن درهمه جوانب
* خط شکنی وبن بست شکنی
* تقدم جهادبانفس واصلاح خود براصلاح دیگران
* مسابقه درخیرات
* آمادگی حضوردرهمه صحنه ها
11- اصل سادگی :
* قناعت
* کم هزینه وپرفایده
* بی پیرایگی وصراحت
* پرهیزازبروکراسی وساختارسازی زائد
ماموریت بسیج :
رویکرد جدید مأموریت بسیج به شرح زیر تعریف شده است :
جذب ،آموزش و سازماندهی و حفظ و انسجام دهها میلیون نفر نیروهای وفادار به انقلاب اسلامی و ترغیب و هدایت تلاشها و هماهنگی و هم جهت سازی، مجاهدت داوطلبانه آنان در تمامی عرصه های حیات اجتماعی برای پیشبرد اهداف و ضرورت های انقلاب و تسریع در تحقق جامعه اسلامی.
چشم انداز بسیج :
مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) می فرمایند هدف یا رسالت و مأموریت بسیج آرمانهای نظام اسلامی است، معنای بسیج این است. ودر چشم انداز بسیج وجود یک مجموعه و شبکه مردمی دهها میلیون نفری پویا، متشکل ازهمه وفاداران انقلاب اسلامی با حداقل 20 میلیون عنصر تشکیلاتی فعال، موثر در ارتقاء مستمر اخلاق، معنویت و بصیرت جامعه که تلاشهای داوطلبانه همه فعالان انقلاب اسلامی را در جهت پیشبرد اهداف انقلاب هماهنگ و هم جهت میکند. اهداف متعالی نظام و تدابیر ولایت را بگونه ای برنامه ریزی شده در تمام اجزای جامعه به جریان می اندازد و مظهر عزم ملی برای حل مشکلات و پیشبرد اهداف کشور است.
ادامه مطلب